Mediafederatie lanceert werkcode voor omgang met en beloning van freelance journalisten

De Mediafederatie, de brancheorganisatie van mediabedrijven en uitgeverijen, heeft een Werkcode freelance journalistiek aangekondigd. Freelance journalisten die werken voor nieuwsmedia kunnen voortaan terugvallen op afspraken over hun honorarium en de voorwaarden waaronder zij werken. De code heeft tot doel gezonde arbeidsverhoudingen in de journalistieke sector te stimuleren en een goed klimaat voor het bedrijven van uitmuntende journalistiek te scheppen. De twee grootste uitgevers, DPG Media en Mediahuis, hebben inmiddels besloten de Werkcode in te voeren.

De nieuwsmedia betalen aan freelance journalisten die per uur worden betaald voortaan tenminste 150 procent van het cao-loon dat past bij de functie die wordt vervuld. De opslag van 50% stelt freelancers in staat voorzieningen te treffen voor onder meer pensioen, verzekeringen, vakantie en ziekte. Daarnaast zijn afspraken opgenomen die garanderen dat journalisten zich betrokken, gewaardeerd en gelijkwaardig kunnen voelen, of zij nu in vaste dienst zijn of als zzp’er werken. Door de vaste toeslag stijgen de tarieven voortaan altijd mee met cao-verhogingen. 

Ook voor freelancers die per opdracht worden betaald, zoals fotojournalisten, auteurs, camjo’s en specialisten, biedt de Werkcode garanties. De uitgevers hebben de plicht op zich genomen de tarieven voor deze zzp’ers zodanig vast te stellen, dat ook hun honorarium minstens 150 procent van de vergelijkbare cao-schalen bedraagt. 

Lees hier de volledige Werkcode voor freelance journalisten.

Zoals vermeld voeren DPG Media en Mediahuis de Werkcode gelijk in. De Mediafederatie heeft echter geen akkoord over de Werkcode kunnen bereiken met de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten. “Het uiteindelijke eindbod schiet te kort”, alsdus Wais Shirbaz, onderhandelaar namens de NVJ. De NVJ legt dit eindbod daarom voor aan de freelance leden, werkzaam in opdracht van uitgeverijbedrijven en die lid zijn van de NVJ, zodat zij hierover hun stem kunnen uitbrengen. Lees hier de reactie en argumentatie van de NVJ.