Op maandag 6 mei, 19.00 is er bij EYE een mooie voorstelling van Marleen Gorris’ De stilte rond Christine M. Filmhoogleraar Patricia Pisters verzorgt de inleiding, Marleen Gorris en cast- en crewleden zijn aanwezig voor een Q&A.

In dezelfde maand waarin de Eye International Conference ‘Sisters’ – over vrouwen in de pionierstijd van de cinema – plaatsvindt, vertoont Eye twee feministische filmklassiekers: Marleen Gorris’ De stilte rond Christine M. en op 20 mei Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akerman.

enerverend psychologisch
Feministe en regisseuse Marleen Gorris leverde met haar debuut De stilte rond Christine M. destijds een veelbesproken visitekaartje af, een enerverende psychologische thriller waarvoor ze op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf won en die ook buiten Nederland veel succes had. In tijden van #MeToo is de film weer relevanter dan ooit.

sterke vrouwelijke hoofdrollen
Marleen Gorris maakte na haar debuut onder andere Gebroken spiegels (1984) en het met een Oscar bekroonde Antonia (1995). Haar filmografie telt tal van sterke vrouwelijke hoofdrollen; Voor de verfilming van het scenario van haar speelfilmdebuut had Gorris oorspronkelijk Akerman in gedachten, maar deze overtuigde haar Nederlandse collega zelf de regie ter hand te nemen. Akerman en Gorris begonnen als baanbrekende feministische regisseurs in eigen land en maakten vervolgens internationaal carrière.

Filmhoogleraar en Eye Scholar-in Residence Patricia Pisters (Mediastudies UvA) verzorgt de inleiding. Vertoning op 35mm, kopie geconserveerd door Eye.

Maandag 20 mei is ook Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) van de Belgische filmmaker Chantal Akerman te zien.

De Eye International Conference ‘Sisters’ vindt plaats van 25 t/m 29 mei.

 

Reageren

De reactiemogelijkheid is gesloten.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Petitie “De Publieke Omroep, juist nu”

Binnenkort besluiten de Nederlandse politiek over de toekomst van het publieke omroepbestel. De NVJ en FNV vinden een ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook