VPRO Cinema’s Ilse van der Velden schreef een artikel over de opkomst van de intimiteitscoördinator in de filmwereld. Ze sprak daarvoor met NBF-bestuurslid Ron Toekook en Anna Drijver, actrice en voorzitter van Acteursbelangenvereniging ACT. De laatste ziet de noodzaak van zo’n coördinator niet zo. Opvallend, omdat het in de regel actrices zijn die in vervelende situaties terecht komen op de set en er juist in Nederlandse films (in verhouding tot Amerikaanse film en televisie) veel bloot en seks zit. De NBF is daarom wel voorstander van de intimiteitscoördinator op de set. Uit het artikel:

“De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers is in gesprek met het eerdergenoemde Intimacy Directors International. Woordvoerder Ron Toekook: ‘IDI biedt twee diensten aan waarvan we gebruik willen maken: een trainingsprogramma voor Nederlandse intimiteitscoördinatoren, en cursussen voor awareness op gebied van naaktheid en intimiteit voor de filmwereld.’ Volgens Toekook is een intimiteitscoördinator zeker geen overbodige luxe. Ook in Nederland niet. Al is er wel weerstand. ‘Regisseurs gaan al snel met de hakken in het zand omdat ze niet gediend zijn van iemand die zich ermee bemoeit,’ zegt Toekook. ‘Bij stunts willen ze wel iemand die hen helpt, en bij intimiteit zou dat dan niet nodig zijn. Terwijl dat evenzeer risico’s in zich draagt. Er is altijd sprake van een machtsverhouding tussen de regisseur en de acteurs, en dan is nee zeggen lastig, zeker onder de druk op de set. Het is al snel van ach, doe nog even dit, of dat. Als een actrice dan bezwaar maakt, zie je de ogen van de crew al wegdraaien. Het wordt al gauw weggezet als kinderachtig, aanstellerij.’”

 

Lees het volledige artikel hier: Choreografie voor seksscènes: De opkomst van de intimiteitscoördinator

Afbeelding: Actrice Emily Meade die in HBO serie The Deuce veel seksscenes speelt, is in de VS een van de eersten die een IDI op de set eisde.

Reageren

De reactiemogelijkheid is gesloten.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Labyrinth Ethiek – 28 juni

Beeld en Geluid organiseert op vrijdag 28 juni de tweede aflevering in de debatreeks voor mediamakers, deze editie draait ...

▶ Lees verder

 

Festival van de kortste nacht

De kortste nacht vier je op 21 en 22 juni in Arnhem. Samen met Focus Filmtheater en Gelders ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook