De Telegraaf berichtte dit weekend over het salaris van Matthijs van Nieuwskerk nadat bekend werd dat hij NTR College Tour zal gaan presenteren. Minister Arie Slob van Media beantwoordde dinsdag hierover vragen in Tweede Kamer. SP-Kamerlid Peter Kwint stelde de kwestie aan de orde. Hij riep de presentatoren die bij de publieke omroep meer verdienen dan 194.000 euro op om de overstap te maken naar de commerciële zenders. “Stop De Wereld Graait Door”, zei Kwint.

Slob zei dinsdag in de Tweede Kamer aanvankelijk dat er in 2017 nog vijf presentatoren waren die in Hilversum meer dan de norm verdienen, maar volgens de woordvoerder van de NPO waren het er aan het einde van dat jaar nog drie. De minister zei te hopen dat van het aantal van de veelverdieners bij de publieke omroep uiteindelijk nul overblijven, op niet al te lange termijn. “Er is sprake van een sterfhuisconstructie. Die wereld draait dus niet door, die gaat stilstaan”, aldus Slob. De minister stak zijn ergernis over hoge salarissen bij de publieke omroep in tijden van bezuinigingen niet onder stoelen of banken. “Ik vind dat niet goed. Daar moeten we vanaf. Ik ben er klaar mee voor dit soort vragen naar de Kamer te gaan. Gelukkig wordt het aantal veelverdieners bij de omroepen steeds kleiner. We moeten in de nieuwe concessieperiode ook voorkomen dat er via andere wegen pogingen worden gedaan meer te verdienen dan is toegestaan.”

Minister Slob heeft de NPO opgedragen een onderzoek te doen naar de salarisconstructie van de presentator. “Daar moeten we voor nu even genoegen mee nemen.” Hij vindt wel dat we ‘af moeten’ van ontwijkingsconstructies. “Ik ben er ook wel een keertje klaar mee om voor dit soort vragen steeds naar de Kamer geroepen te worden.”

Het artikel van De Telegraaf : ‘Matthijs van Nieuwkerk redt topsalaris’
Lees verder bij Broadcast Magazine: ‘Nog drie NPO-presentatoren met topsalaris’
e
n bij Het Parool: ‘Onderzoek naar salarisconstructie Matthijs van Nieuwkerk’

Bron: De Telegraaf/BM/RTL Boulevard/Parool

Reageren

De reactiemogelijkheid is gesloten.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

NBF en VERS presenteren: Preview Go Short

Op 3 april gaat in Nijmegen de 11e editie van Go Short van start! Om ons alvast ...

▶ Lees verder

 

De Luizenmoeder en Niemand in de stad bekroond met Zilveren Krulstaart

De scenario's van De Luizenmoeder, de speelfilm Niemand in de stad en de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook