24 maart 2019 verschijnt bij uitgeverij Lecturis Haarlem Filmstad.
Samenstelling Harry Hosman

Haarlem Filmstad is het eerste boek over het Haarlemse bioscoopleven en de activiteiten van al die bekende en minder bekende studio’s, filmmakers, sterren en de filmhuizen en decors in de stad aan het Spaarne.

Vóór de oorlog mocht Haarlem zich vele jaren onofficieel de filmstad van Nederland noemen. In de jaren tien en twintig van de vorige eeuw produceerde de Haarlemse Filmfabriek Hollandia zo’n zestig speelfilms. En Annie Bos was de eerste Nederlandse filmster. Na de oorlog werd het pleit definitief beslist in het voordeel van Amsterdam.

Dit boek vertelt hoe Haarlem een halve eeuw lang bruiste van film, wie erbij betrokken waren en waarom de stad die positie verloor. En hoe de bioscopen in de Haarlemse binnenstad in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw één voor één hun deuren sloten.

Maar het is niet alleen een verhaal van teloorgang. Haarlem is tegenwoordig na Amsterdam de stad met de meeste draaidagen voor speelfilms, tv-series en commercials in Nederland. Haarlem Filmstad kijkt naar al die activiteiten en vertelt chronologisch over de geschiedenis van de Haarlemse filmmakers en de bioscopen in de stad.

PRESENTATIE
Het boek wordt zondag 24 maart 2019 om 11.00 gepresenteerd in de Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem.
Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden via info@lecturis.nl.

TENTOONSTELLINGEN
Ook op 24 maart opent om 13.00 uur naar aanleiding van het verschijnen van het boek een dubbelexpositie: De GEBOUWEN in ABC Architectuurcentrum en De GESCHIEDENIS in Museum Haarlem, Groot Heiligland 47.

24,5 x 30 cm | 272 pagina’s | gebonden | € 35,- | ISBN 978-94-6226-292-8

Bron: Uitgeverij Lecturis BV

Reageren

De reactiemogelijkheid is gesloten.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Voorjaarsoverleg bespreekt rol Filmfonds en Raad voor Cultuur

Ook dit jaar is Het Ketelhuis in de hoofdstad weer het decor van het Voorjaarsoverleg, de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook