Bijna 53 procent van de radio- en televisietechnici was in 2018 werkzaam als zzp’er. Dat melden Tentoo, CBS en TNO op basis van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland. Hiermee staan audiovisuele technici in de landelijke top 5.

De vier koplopers zijn de categorieën auteurs en taalkundigen (65,6 procent), uitvoerend kunstenaars (64,2 procent), beeldend kunstenaars (57,1 procent) en fotografen en interieurontwerpers (56,0 procent).

Onder ‘zzp-eigen arbeid’ wordt een persoon bedoeld die arbeid verricht voor eigen rekening of risico in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer), als directeur-grootaandeelhouder (dga) of als overige zelfstandige (bijvoorbeeld in een zelfstandig uitgeoefend beroep). Voorwaarden zijn dat hij of zij hierbij geen personeel in dienst heeft én het belangrijkste doel van het bedrijf het aanbieden van eigen arbeid of diensten is.

Uit het onderzoek naar flexibele arbeid blijkt dat zzp’ers vaker tot de oudere leeftijdsgroepen behoren, zo’n 59 procent is 45 jaar of ouder. Ook uit cijfers van Tentoo blijkt dat flexibele arbeid in de audiovisuele sector aantrekt. De omzet van zzp’ers, freelancers en flexwerkers in deze doelgroep steeg in 2018 ruim 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De zzp’ers zagen hun gezamenlijke omzet zelfs met bijna 7 procent toenemen.

Bron: Tentoo/AV-Entertainment/BM

 

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Voorjaarsoverleg bespreekt rol Filmfonds en Raad voor Cultuur

Ook dit jaar is Het Ketelhuis in de hoofdstad weer het decor van het Voorjaarsoverleg, de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook