Het bioscoopbezoek in Nederland is vorig jaar licht gedaald. Ten opzichte van 2017 werden 0,8 procent minder kaartjes verkocht. Toch steeg de omzet van de bioscoopsector met 3,5 procent tot ruim 312 miljoen euro, meldden Filmdistributeurs Nederland (FDN) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. De jaarcijfers werden dinsdag 8 januari bekendgemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van bioscoopexploitanten en filmdistributeurs in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Die omzetstijging is het gevolg van een prijsstijging van de bioscoopkaartjes. De prijs voor een bioscoopkaartje was in 2018 gemiddeld 8,75 euro; een verhoging van 4,3 procent.

Filmkrant merkt naar aanleiding van de receptie in Tuschinski op dat het met het marktaandeel Nederlandse producties helemaal niet goed gaat. Het jaar 2018 kende het hoogste aantal producties maar het laagste marktaandeel en absolute aantal bezoekers in tien jaar. Filmkant: “Voor het eerst sinds 2014 bevatte de top 10 geen Nederlandse film. Ook de algemene top 10 telt geen enkele Nederlandse titel en dat is voor het derde jaar op rij zo. De eerste Nederlandse titel vinden we op plaats 20: Bon Bini Holland 2. Het marktaandeel van de Nederlandse film zakte met 7,8% tot 11% en ligt daarmee op het laagste niveau van tien jaar. Het totaalbezoekersaantal bleef ook voor het eerst in een decennium steken onder de 4 miljoen: 3.988.862 om precies te zijn. En dat terwijl het aantal uitgebrachte films met 66 hoger lag dan de afgelopen tien jaar.”

Lees verder bij Filmkrant.nl: “Marktaandeel Nederlandse film is met 11% laagste in tien jaar

Lees verder bij NRC: “Iets minder bioscoopbezoekers in 2018, toch steeg de omzet

Wie alles wil weten over de ontwikkeling van bioscoopbezoek kan zijn/haar hart ophalen bij Cultuurindex. Daar is een nieuwe dataset openbaar gemaakt die informatie van verschillende bronnen laat zien met betrekking tot bioscoopbezoek, het aantal bioscopen in Nederland en aantal vertoningen in de periode 1946 – 2017. Lees meer over deze nieuwe dataset en de meerwaarde ervan bij de Boekmanstichting.nl. Bekijk hier de Cultuurindex voor de filmsector: Cultuurindex Film

Reageren

De reactiemogelijkheid is gesloten.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

NBF en VERS presenteren: Preview Go Short

Op 3 april gaat in Nijmegen de 11e editie van Go Short van start! Om ons alvast ...

▶ Lees verder

 

De Luizenmoeder en Niemand in de stad bekroond met Zilveren Krulstaart

De scenario's van De Luizenmoeder, de speelfilm Niemand in de stad en de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook