IFFR heeft het het eerste programmaoverzicht bekendgemaakt. IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de mondiale hoofdstad van de cinema.

Bekijk de festivaltrailer: Feel IFFR 2019

De 48ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) draait om menselijke emoties en hun verhouding tot de beelden op grote doek. Het festival vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019.

Het programma van IFFR 2019 is opgedeeld in vier secties: Bright Future, Voices, Deep Focus en Perspectives. Binnen die laatste heeft het IFFR verschillende themaprogramma’s geprogrammeerd, die op bepaalde gebieden samenhangen. Festivaldirecteur Bero Beyer: “Of het nu gaat over de cyclische aard van het beeld, de manier waarop beelden worden hergebruikt en samengevoegd of over hoe beelden de hele zaal stil doen vallen – dit jaar onderzoeken de themaprogramma’s elk vanuit een eigen hoek de subtiele en soms onverwachte link tussen beeld en betekenis.”

Themaprogramma’s
Het programma bestaat uit verschillende thema’s, waaronder The Spying Thing. Hierin wordt de wereld van spionage in cinema onderzocht. In 2018 is de Koude Oorlog 2.0 heter dan ooit en domineren spionagegerelateerde berichten het nieuws. In het themaprogramma worden zowel klassieke als onverwachte voorbeelden van het spionagegenere getoond. Onder de geselecteerde titels is La flor (Parte 2), een zes uur durend Borgesiaans spionageverhaal en het middelste deel van Mariano Llinás’ driedelige meesterwerk.

Rabbit Hole duikt diep in de wereld van de internetmeme en kijkt vooral naar de visuele taal, (zelf)reflectiviteit en de verwerking in andere media. Rabbit Hole toont als voorbeelden korte en lange films, waaronder de internationale première van Dan Schoenbruns film over Slender Man getiteld A Self-Induced Hallucination.

Laboratory of Unseen Beauty vertoont een collectie films die een tijd lang onaf zijn gebleven en veel later werden voltooid, films die oud en nieuw materiaal combineren, hermontages van bestaande films of verschillende works-in-progress die samen zijn gevoegd tot een nieuwe film. Naast andere (on)voltooide werken bevat dit themaprogramma de eerste vertoning ooit van de compromisloze film Sea of Lost Time van de Indiase filmmaker Gurvinder Singh.

Say No More is een grotendeels ‘sprakeloos’ programma dat een herwaardering voor de stille, diepe aandacht voor film wil stimuleren. Het programma bevat speelfilms (zoals In My Room van Ulrich Köhler), middellange films, korte films (zoals Video Home System van Guusje America) en twee installaties van de Finse kunstenaar Mika Taanila.

Soul in the Eye laat de opkomst zien van een nieuwe generatie zwarte Braziliaanse filmmakers. Het programma bevat onder meer de internationale première van Ilha van Ary Rosa en Glenda Nicácio.

Naast het themaprogramma vindt er ook een uitgebreid Talks & Masterclasses-programma plaats. Onder de bevestigde namen zijn Cliff Martinez en Carlos Reygadas, wiens laatste film Nuestro tiempo op het festival te zien is. In samenwerking met Boek & Meester komt schrijver/filmmaker Guillermo Arriaga spreken over zijn films (Amores perros, 21 Grams, Babel) en zijn laatste roman De ontembare. Alfredo Jaar keert terug naar Rotterdam voor een talk, in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum waar vanaf 26 januari Jaars installatie Shadows te zien is.

Het complete programma voor IFFR 2019 is te vinden op IFFR.com

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Labyrinth Ethiek – 28 juni

Beeld en Geluid organiseert op vrijdag 28 juni de tweede aflevering in de debatreeks voor mediamakers, deze editie draait ...

▶ Lees verder

 

Festival van de kortste nacht

De kortste nacht vier je op 21 en 22 juni in Arnhem. Samen met Focus Filmtheater en Gelders ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook