Nederland zou een protocol moeten krijgen voor het draaien van naaktscènes in films en series. Het zou goed zijn als voor dat soort momenten op de set een intimiteitscoördinator wordt aangesteld.

Daarvoor pleit bestuurslid Ron Toekook van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers maandag in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Er is sinds MeToo wel een verandering gaande”, aldus Toekook. “Maar in de praktijk komt het nog te vaak voor dat iedereen op de set onder druk staat en dat er niet de ruimte en tijd is om goed door te nemen wat er precies gaat gebeuren bij een naaktscène. Het is dan voor een acteur heel lastig om toch nee te zeggen als de regisseur op het laatste moment vraagt toch een stapje verder te gaan.”

In het protocol zou moeten worden vastgelegd hoe dit soort situaties kan worden voorkomen en hoe acteurs daarmee om moeten gaan. “Het kan veel problemen verhelpen als er standaard een goed gesprek wordt gevoerd hoe bepaalde dingen in beeld worden gebracht”, stelt Toekook.

Acteursorganisatie ACT sluit zich bij de oproep aan. “Ik herken dit soort situaties zeker”, beaamde bestuurslid en actrice Anna Drijver. “Op de set loop je soms toch tegen praktische bezwaren aan die snel moeten worden opgelost: ‘we zien je string toch, kan je die niet even uit doen?’ Het is heel belangrijk dat je op dat soort momenten toch je grenzen blijft aangeven”, aldus Drijver.

Bij het onafhankelijk meldpunt voor ongepast gedrag dat in juni in het leven werd geroepen, komen dit soort klachten nog niet binnen, meldt Toekook. “Daar gaat het toch vooral om gevallen van ongewenst gedrag”, legt hij uit. Het bestuurslid ging verder niet in op de hoeveelheid of de aard van deze meldingen.

Het meldpunt werd in het leven geroepen naar aanleiding van de onthullingen rond castingdirector Job Gosschalk en zijn bureau Kemna Casting. De politie doet voor zover bekend nog steeds onderzoek naar de zaak.

Bron: RTL Nieuws

Zie ook: De Volkskrant – ‘Intimiteitscoördinator’ moet gaan bemiddelen tijdens naaktscènes op de set

Luister terug: Ron Toekook in Met het oog op morgen, NPO Radio 1

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Voorjaarsoverleg bespreekt rol Filmfonds en Raad voor Cultuur

Ook dit jaar is Het Ketelhuis in de hoofdstad weer het decor van het Voorjaarsoverleg, de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook