EYE lanceert gerobotiseerde filmmaker Jan Bot

EYE Filmmuseum heeft een nieuwe medewerker. Zijn naam is Jan Bot en jawel, hij is een machine. Het computerprogramma combineert op basis van algoritmen materiaal uit het archief met actuele thema’s op social media. De gerobotiseerde filmmaker wordt morgen gelanceerd tijdens de EYE collectiedag.

Jan Bot komt voort uit de behoefte meer te doen met het steeds uitdijende archief van EYE. Dagelijks worden er oude films gerestaureerd en gedigitaliseerd, maar dat betekent niet automatisch dat deze historische bron ook ontsloten is. Filmmakers Bram Loogman en Pablo Nuñez Palma van Stichting Modern Times bedachten hiervoor Jan Bot.

Het computerprogramma streamt gemiddeld tien films van dertig seconden per dag op een eigen website. Daar staan inmiddels al 7000 items op. Iedere dag selecteert Jan Bot een filmpje dat hij op zijn Facebook- of Instagrampagina post. Op de site is live te volgen hoe de computer materiaal selecteert en verwerkt.

De techniek achter Jan Bot is gevonden op het web. Het gaat om programma’s van grote bedrijven als Google en IBM die beeld en taal kunnen herkennen en analyseren. Veel daarvan is gratis te gebruiken. De EYE-collectie wordt geanalyseerd met Computer Vision software die tags toekent aan shots. De trending topics van social media worden op hun beurt aan Natural Language Processing onderworpen. De combinaties die de machine maakt van filmerfgoed en actualiteit zijn gebaseerd op beeldherkenning wat kan leiden tot wat wonderlijke taalkundige connotaties zoals ‘rockmuziek’ en ‘Rocky Mountains’.

Bron: De Filmkrant