De minoritair Nederlandse coproductie Donbass van Sergei Loznitsa opent de sectie Un Certain Regard van de 71e editie van het Cannes Film Festival. Dit is de derde coproductie met een Nederlands aandeel die deel uitmaakt van deze competitie dit jaar. Vorige week is bekendgemaakt dat Girl van Lukas Dhont en Rafiki van Wanuri Kahiu ook zijn geselecteerd.

De speelfilm Donbass speelt zich af in de afgelopen winter van Krivoy Rog in Oost- Oekraïne en portretteert het leven in een van de meest onrustige regio’s van het Europa van nu.
Logline: When war is called peace, when propaganda is uttered as truth, when hatred is declared to be love, life itself begins to resemble death. Surviving Donbass. A practical guide to Inferno.

De film is geproduceerd door Ma.ja.de. Fiction (Duitsland) in coproductie met Arthouse Traffic (Oekraïne), JBA Production (Frankrijk), Digital Cube (Romania). De Nederlandse coproducenten zijn Graniet Film en Wild at Art, in samenwerking met Atoms & Void.

Sergei Loznitsa groeide op in Kiev (Oekraïne) en studeerde in 1987 af aan het Kiev Polytechnic met een graad in de toegepaste wiskunde. In 1997 studeerde hij af aan het Russische staatsinstituut voor Cinematografie (VGIK) in Moskou, in de specialisatie speelfilm. Loznitsa’s speelfilmdebuut My Joy (2010) ging in première in de hoofdcompetitie van Cannes, gevolgd door In the Fog in competitie van Cannes in 2012, waarvoor hij de FIPRESCI-prijs kreeg. In 2014 ging zijn film Maidan in première in Cannes en werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF). In 2017 maakte zijn film A Gentle Creature deel uit van de hoofdcompetitie van Cannes en ging zijn film The event in roulatie. De films ontvingen allen een bijdrage van het Filmfonds. Ook Donbass kwam tot stand met een financiële bijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Bron: Filmfonds

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Petitie “De Publieke Omroep, juist nu”

Binnenkort besluiten de Nederlandse politiek over de toekomst van het publieke omroepbestel. De NVJ en FNV vinden een ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook