Wat moeten we met VR? Is het een instrument of een medium? Is het een vorm van film, een soort schilderij of is het een geheel nieuwe kunstvorm?

Zonder te diep in te gaan op het waarom kunnen we stellen dat VR zoals het aan ons gepresenteerd wordt in algemene zin door een bepaalde benaderingswijze en daarmee verbonden esthetiek gedomineerd wordt. Het zintuiglijke prevaleert; het artistieke, poëtische of filosofische is ondervertegenwoordigd.

Deze avond voor kunstenaars, filmmakers, dichters en VR-nauten is een verkenning tot een andere benadering van VR. Een die mediumbewust is en dus ook de uiterste grenzen van dat medium wil verkennen. Een die voor het symbolische van dit alles niet blind is.

Het programma van de avond in vogelvlucht:
Dr. Blandine Joret zal een voordracht houden over ‘de semiotiek vn de totale cinema’. Filmmaker Wietske de Klerk presenteert een impressie van haar filminstallatie The Quiet Event. Mediakunstenaar Vesna Petresin geeft een presentatie van haar jongste VR onderzoek waarin geluid, beeld en beweging in een synesthetische beleving samenvloeien.

Mediakunstenaar Donna Verheijden doet verslag van een aantal nieuwe vormen van virtuele intimiteit. VR Kunstenaar Daniel Ernst licht zijn VR project Die Fernhweh Oper toe waarvoor Maud Vanhauwaert het libretto schreef. Tevens zal na afloop zijn VR installatie Der Grosse Gottlieb te ervaren zijn.

Maud Vanhauwaert zal het programma afsluiten met een gedicht. Het is dan inmiddels ongeveer 21.45 uur. Na een korte pauze blijft de zaal aansluitend tot 24.00 toegankelijk voor gesprekken, ontmoetingen en samenzweringen en is het mogelijk enkele van de VR werken zelf uit te proberen.

Gasten: Daniel Ernst (VR kunstenaar), Maud Vanhauwaert (dichter en performer) Blandine Joret (mediawetenschapper), Vesna Petresin (mediakunstenaar), Donna Verheijden (mediakunstenaar) Wietske de Klerk (fimmaker).

Master of Projection: Gerald van der Kaap
VR Operator: Aron Fels
Techniek: Martijn Bor
Presentatie: Dick Tuinder

Datum, tijdstip en locatie: 7 april 2018, 20.00 uur, EYE Amsterdam

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de avond. Wilt u zich aanmelden? Stuur dan voor 5 april een e-mail naar aanmelden@filmfonds.nl. Indien er nog plek is, ontvangt u via e-mail een bevestiging die u toegang geeft tot het evenement.

Bron: Filmfonds

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Stemmen Gouden Kalveren

Kom je in aanmerking om te stemmen voor de Gouden Kalf Competitie 2020? Vergeet niet dat je je voor 31 mei aan moet ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook