Netflix werkt aan Nederlandse serie

Na Duitsland, Frankrijk en Denemarken krijgt ook Nederland een Netflix-serie die volledig door het Amerikaanse bedrijf wordt gefinancierd en exclusief bij Netflix te zien is. “Er komt een Nederlandse original aan. We zijn ermee bezig”, aldus Allie Goss, Vice President Originals bij Netflix, in een interview met de NOS.

Goss wil nog niet bekendmaken hoeveel het bedrijf investeert en waar de serie over gaat. Ze geeft wel aan dat Netflix de grootste investeerder in de productie is. Deze serie is overigens een andere dan het eerder aangekondigde Undercover, de Nederlandstalige productie die in 2019 op Netflix te zien zal zijn. Bij Undercover is het streamingbedrijf betrokken als co-producent samen met onder meer de Belgische VRT. Die serie is eerst bij de Vlaamse omroep te zien, daarna wordt hij wereldwijd aangeboden.

De plannen voor een nieuwe Nederlandse serie passen binnen de strategie van Netflix om meer internationale programma’s te produceren. Vorig jaar verschenen vijftien Europese originals, zoals het Duitse Dark en het Spaanse Las Chicas del Cable. Dit jaar worden er ook vijftien of meer verwacht. “We hebben volgens de laatste cijfers meer dan 117 miljoen abonnees, meer dan de helft van buiten de VS. En de groep internationale abonnees wordt alleen maar groter”, aldus Chief Product Officer Greg Peters. “Netflix zal steeds meer een platform worden waar meer en meer internationale content verschijnt. Omdat de kijkers ook internationaler worden en het hun niet uitmaakt in welke taal een serie is. Zolang het maar een goede serie is.”

Als het aan de Raad voor Cultuur ligt, blijft het niet bij één Nederlandse serie. Het adviesorgaan wil bedrijven als Netflix, maar ook Amazon, verplichten Nederlandse series aan te bieden. Op de  vraag van de NOS hoe het bedrijf tegen een quotum aankijkt, antwoordt Netflix-topman Reed Hastings dat het bedrijf zo’n quotum voor wil zijn. “In het algemeen kun je zeggen dat belastingvoordelen om investeringen te stimuleren goed werken. Maar in landen waar quota zijn ingevoerd, werkt dit soort regelgeving vaak averechts. Het komt de kwaliteit niet ten goede.” Als voorbeeld geeft hij Canada, waar een quotum voor lokale producties is ingevoerd. “De kwaliteit van de producties is vaak niet best, maar er moet worden voldaan aan de vraag.”

Bron: NOS/Broadcast Media