Verslag workshop duurzame catering

Verslag Workshop Duurzame Catering Green Filmmaking

Iedereen wil en de oplossingen zijn er, we moeten elkaar alleen nog weten te vinden om kennis te delen, toegang te krijgen tot de juiste materialen en toepassingen te realiseren.
Dat was de conclusie waar alle aanwezigen het dinsdagavond 20 februari roerend over eens waren aan het einde van een inspirerende workshop Duurzame Catering in BlueCity in Rotterdam. Een enthousiaste groep cateraars, locatiemanagers, producenten en ondernemers waren samen gekomen om ideeën uit te wisselen voor een duurzame aanpak op de set. En ideeën te over.

Duurzame trade fair
In de prachtige ronde zaal in het voormalig tropisch zwembad met uitzicht op de Maas, hadden verschillende leveranciers en initiatiefnemers een duurzame trade fair opgebouwd. Harm Bredero bracht zijn vernieuwde Setsink. Tijn Heerkens van Locatiewerk kwam onder andere met zijn nieuwste aanwinst, een elektrische fiets. Biofutura had een grote variatie aan verschillende duurzame disposables meegebracht. Voedingsmiddelen op basis van krekels waren te bewonderen bij Burgs Foods. Anne Stijkel promootte haar model voor duurzame financiering  Geld GROEN Wassen.
Stichting Buurtcompost bracht 1000 wormen in een speciaal demonstratie hotel mee. De mannen van Wattsun trokken veel aandacht met hun stapelbare pop-up power elementen. En het initiatief Rotterzwam, dat het groeien van oesterzwammen op koffiedik promoot en ook is gevestigd in BlueCity, stelde ondanks de brand in hun ruimtes vorig jaar Mei een aantal growkits ten toon.

Het programma van de avond was goed gevuld. Met presentatie van Margreet Reijntjes passeerden de revue: Sustainability Manager Els Rientjes met een overzicht van hoe we er nu voor staan. Arabella van Aartrijk van BlueCity vertelde over de achtergrond van deze bijzondere broedplaats voor circulaire ondernemers. Afvalverwerker Renewi zorgde voor het spektakelstuk van de avond met hun afvalscheidingsproef. Daarna vertaalde Els deze ervaring naar de filmset. De film commissioners van Rotterdam, Saskia Kagchèl, en Den Haag, Ing Lim, vormden met Cor Gerritsen van Renewi een panel om verder te discussiëren wat de rol van de gemeente is in het faciliteren van een duurzame infrastructuur voor producties. Daarna pitchten vijf moderators hun idee voor het tweede deel van de avond: spijkers met koppen in kleinere werkgroepen. Tijn Heerkens van Locatiewerk enthousiasmeerde om ideeën uit te wisselen over logistiek, nieuwe materialen en betere samenwerking. Arie van Ziel van Stichting Buurtcompost presenteerde zijn oplossing voor GFT afval op de set: composteren door middel van wormen. Als je niet zeker was hoe dat allemaal te bekostigen kon je terecht bij Anne Stijkel met haar initiatief geld GROEN wassen. Jurriën de Pijper en Cor Gerritsen van Renewi riepen op om met hen te komen praten over het opzetten van een haalbare logistiek voor afvalverwerking op de set. En Jos de Krieger van SuperUse Studio kwam met het idee van een oogstkaart voor materiaaluitwisseling.Hierna splitste men op in kleinere werkgroepen met een kop koffie of thee en een koek van oud brood (!). Er werd dieper ingegaan op de gepitchte voorstellen met als doel om concrete plannen te hebben voor het ontwikkelen van verdere stappen voor duurzame catering en een duurzame filmsector.

Lees hier het hele verslag.

Bron: Green Filmmaking