De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF) is begonnen met het werven van een eigen vertrouwenspersoon voor haar vereniging, zodat (seksuele) misstanden binnen de film- en tv-sector gemeld kunnen worden.

In een brief wil de NBF peilen in hoeverre de andere organisaties zich in deze opzet kunnen vinden. Mocht een organisatie niet zelf in staat zijn een eigen vertrouwenspersoon aan te stellen, dan stelt de NBF haar eigen onafhankelijke vertrouwenspersoon ter beschikking aan die vereniging.

Begin november heeft de NBF in brieven aan diverse beroepsorganisaties in de film- en tv-sector de zorg uitgesproken over de berichten over (seksueel) machtsmisbruik. Als vereniging van en voor de makers in deze sector, hecht het bestuur zeer aan een veilige en vertrouwde werkomgeving. In de brieven heeft de NBF opgeroepen om daar eensgezind als sector stappen in te zetten. Die mening wordt breed onderschreven.

Tussen begin november en nu heeft de NBF advies ingewonnen, waaronder bij deskundigen van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie en de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (lvvv.nl). Hun advies is heel helder: zorg dat iedere beroepsvereniging een eigen vertrouwenspersoon aanstelt om de drempel voor het uiten van klachten zo laag mogelijk te houden. Deze vertrouwenspersonen melden alle klachten bij één centraal vertrouwenspersoon, zodat er ook een overzicht is over het geheel aan klachten.

In de hele procedure van de vertrouwenspersoon staat de melder centraal. Deze beslist of de melding op zich voldoende is of dat er ook actie moet worden ondernomen. Volgens de NBF is het belangrijk dat de verdere uitwerking van deze opzet in samenwerking met de overige verenigingen in de sector gebeurt.

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Film- en Televisiemaker (NBF) is een vereniging met ruim 600 leden die professioneel werkzaam zijn in de film- en tv-sector. De NBF informeert haar leden via netwerkbijeenkomsten over recente ontwikkelingen en zet relevante ontwikkelingen op de landelijke agenda. De verenging streeft er naar om de gesprekspartner te zijn richting de landelijke overheid en andere beroepsorganisaties..

Meer informatie over de NBF: www.nbf.nl.

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 

Reacties

1 Drs. Ingrid Versteeg schreef op 26-11-2017 om 13:41:

Geachte leden van de NBF-vereniging. Heb uw artikel (AD 25-11-17) gelezen over het aanstellen van vertrouwenspersonen. Stel me beschikbaar als vertrouwenspersoon (achtergrond geestelijk verzorger, veel ervaring als vertrouwenspersoon o.a. in de med. wereld). Hoop van u te mogen horen. Hartelijke groet, Ingrid Versteeg

Bericht bewerken.

2 Inge Krebaum schreef op 26-11-2017 om 16:16:

Beste,
Ik ben verheugd te lezen dat u een onafhankelijk vertrouwenspersoon aan gaat stellen. M.i. een -weliswaar late, maar- toegevoegde waarde voor elke organisatie. Ook voor zaken die kunnen spelen als het geen seksuele intimidatie betreft. In deze tijden van #metoo een niet te vermijden stap voor elke organisatie. Ik ben deze externe vertrouwenspersoon; gespecialiseerd in meldingen betreffende seksuele intimidatie en integriteit. U kunt gebruik maken van mijn kennis, vertrouwen en onafhankelijkheid in deze.
mijn contactgegevens:
Inge Krebaum | http://www.IKcc.services | IK@ikcc.services | 06 20747294

Een vertrouwde groet,
Inge Krebaum

Bericht bewerken.

3 Annelies van der Velden schreef op 26-11-2017 om 19:28:

Hierbij wil ik u opmerkzaam maken op het aanbod wat het Gimd (landelijk dekkend netwerk van vertrouwenspersonen) voor u kan betekenen. Ik ben zelf full time aan het werk als VP in de randstad, voor 50 organisaties. Waaronder ook (via de beroepsvereniging) voor alle huisartsen. Het Gimd biedt alle professionele diensten mbt de VP. Uiteraard ben ik graag bereid om u meer te vertellen over deze mogelijkheid. Mijn telefoonnummer is 06-202 49 541, Met vriendelijke groet, Annelies van der Velden

Bericht bewerken.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Verslag NBF Netwerkborrel 15 april: Highlights NAB 2019

Afgelopen maandag vond de maandelijkse NBF netwerkborrel in De Kring weer plaats. Deze week stond de ...

▶ Lees verder

 

Rijkscultuurfondsen reageren gezamenlijk op stelseladvies Raad voor Cultuur

In een brief aan minister Van Engelshoven wijzen de zes rijkscultuurfondsen op de mogelijk verstrekkende consequenties ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook