Op dinsdagavond 21 november vond het NBF/IDFA Mobile Documentary seminar plaats op de Filmacademie. De avond werd een groot succes met een uitverkochte zaal vol levendige discussies.

Het seminar dat gisteravond plaatsvond op de Nederlandse Filmacademie bevatte een veelzijdig karakter. Het publiek werd gewezen op de voordelen van het filmen met een mobiele telefoon waarmee verhalen verteld kunnen worden die anderszins moeilijk of zelfs onmogelijk te filmen zijn. Daarnaast werd er uitgelegd hoe je precies de beste kwaliteit genereert met een smartphone, zodanig dat het materiaal er in postproductie nog steeds goed uitziet.

De veelzijdigheid van de avond werd nogmaals benadrukt door de verschillende sprekers en hun presentaties. NBF-bestuurslid Guy Molin beet het spits af met een uitleg waarom je zou filmen met een smartphone. Dit pleidooi werd vervolgens uitgediept en gedemonstreerd door de andere sprekers. Ruud van Gessel, regisseur en organisator van de Mobile Movie Days, liet een reeks fragmenten zien waarin duidelijk werd dat je met de mobiele telefoon prachtige kwaliteitsbeelden kan creëren.

Na Ruud gaf Rick Hunink van Videonieuwsbericht een krachtige presentatie (via zijn Iphone!) waarin hij handige tips gaf die het filmen met een mobiele telefoon tot een hoger niveau kunnen tillen. Hierbij kwam ook een uitgebreide introductie op de beste apps en gear die hier aan bijdragen. Na Rick demonstreerde Guy Molin samen met colorist Bart Verraest het belang van ‘goed’ filmen met je smartphone, zodat het materiaal in de postproductie hoge kwaliteit vertoont. Dit deden ze aan de hand van een live-demonstraties (zie foto onderaan).

Hinne Brouwer toonde vervolgens fragmenten uit de documentaire De Europeaan, waaraan hij als editor heeft meegewerkt. Met de voorbeelden die hij aan het publiek liet zien, maakte hij duidelijk hoe het gebruik van mobiele apparatuur en kleine camera’s ervoor kan zorgen dat zelfs de meest ontoegankelijke plekken en gebeurtenissen in beeld gebracht kunnen worden. De documentaire over Eurocommissaris Frans Timmermans is nog te zien via NPO 2Doc: https://www.npo.nl/teledoc-de-europeaan/21-11-2016/VPWON_1260615.

Tenslotte mochten we een special guest aankondigen die het seminar afsloot. Yusuf Omar is een awardwinnende journalist en mede-oprichter van Hashtag Our Stories. Hij werkte onder andere als Moblie Editor voor de Hindustian Times in India, waar hij 750 mede-journalisten aanmoedigde om verhalen met hun mobiele telefoons te vertellen. Yusuf kaartte tijdens het seminar aan dat het hem opviel dat 80% van de aanwezigen wit was, en bijna 100% man. Hij presenteerde gisteren daarom 11 vrouwen binnen de Mobile Storytelling die iedereen moest leren kennen. Zijn presentatie ging live via Facebook en is hier nogmaals te bekijken: https://www.facebook.com/yusufomarsa/posts/10214583650208986?pnref=story.

De avond werd afgesloten met een borrel waar iedereen nog na kon praten over het seminar en zich tegelijkertijd kon vergapen aan de gadgets die sponsoren Videonieuwsbericht en The Future Store hadden uitgestald.

Het Mobile Documentary Seminar is deel van het NBF educatieprogramma en kwam tot stand in samenwerking met IDFA. Voor de geïnteresseerden is de presentatie van Rick Hunink op te vragen via nbf@nbf.nl

NBF dankt de sponsoren, de sprekers en De Nederlandse Filmacademie voor de samenwerking. Hopelijk zijn jullie er volgend jaar weer bij!

 

Bijlagen

  • IMG_8992

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Voorjaarsoverleg bespreekt rol Filmfonds en Raad voor Cultuur

Ook dit jaar is Het Ketelhuis in de hoofdstad weer het decor van het Voorjaarsoverleg, de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook