Capturing the moment: how to use mobile footage in your documentary film
Dinsdag 21 november 2017 in Amsterdam

De afgelopen jaren neemt het gebruik van smartphones en/of actioncams binnen documentaires in rap tempo toe. Elke moderne smartphone filmt vandaag de dag beter dan bijvoorbeeld de 16mm camera van vroeger. 4K resolutie, een groot dynamisch bereik, up- en download en zelfs mobile multicamera is tegenwoordig mogelijk. Het wordt steeds aantrekkelijker om mobile footage in je film of documentaire te verwerken. Capturing the moment. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat makers toegang krijgen tot situaties waarbij een grote camera niet is toegestaan of afschrikt. In het kader van het documentairefestival IDFA organiseert de NBF daarom op dinsdag 21 november een seminar voor professionals over de beste manier om mobile footage te verwerken in een film.

Tijdens het seminar vertellen verschillende experts de do’s en don ’t’s van zowel de inhoudelijke, productionele, cameratechnische- als postproductie-aspecten. Dit zal gevolgd worden door een product display en netwerkborrel in de naastgelegen studio. Bezoekers van het seminar kunnen op deze manier met eigen ogen de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile hard- en software zien. We tonen een breed scala aan professionele rigs, microfoons en slimme ‘mobile lights’ voor zowel smartphones als actioncams.

Line-up:

Hinne Brouwer (editor)
In 2016 kwam De Europeaan uit, een portret van politicus, idealist en Europeaan in hart en nieren Frans Timmermans, Eurocommissaris voor betere regelgeving en fundamentele rechten. De film geeft een mooi voorbeeld hoe het gebruik van mobiele apparatuur en kleine cameraatjes ervoor kan zorgen dat er een bijzondere toegang verkregen kan worden tot plekken waar normaal de deur gesloten blijft (bv. Verenigde Naties New York). Hinne Brouwer was de editor van de film en zal aan de hand van fragmenten toelichten hoe hij dit materiaal heeft verwerkt in de film.

Ruud van Gessel (organisator Mobile Movie Days, o.a. regisseur, programmamaker)
Om alle sceptici te overtuigen zal Ruud een bloemlezing laten zien van kwalitatief hoogstaand materiaal dat gedraaid is met non-professional camera’s.

Bart Verraest (colorist)
De editor verwerkt het materiaal moeiteloos in de film, de colorist moet het probleem oplossen. Niet al het materiaal laat zich even goed integreren in de film of documentaire, het is daarom van het grootste belang dat je het ‘goed’ doet. In dit gedeelte zal Bart Verraest uitleg geven over wat werkt en wat niet.

Rick Hunink (Videonieuwsbericht)
Videonieuwsbericht is specialist in het maken van nieuwsberichten en reportages met mobiele apparatuur. Ze ondersteunen organisaties met het in beeld brengen van hun verhaal en doen dit op basis van co-creatie. Woordvoerders en communicatieprofessionals filmen zelf met een smartphone en Videonieuwsbericht doet de postproductie; montage, voice-over en muziek. Rick neemt het publiek mee in de wereld van het filmen met de smartphone en illustreert zijn verhaal met actuele technische ins en outs.

Special guest: Yusuf Omar
Yusuf Omar is a multi-award winning journalist and Co-founder of Hashtag Our Stories, a TEDx speaker, former CNN Senior Social Media Reporter on Snapchat and former Mobile Editor at the Hindustan Times in India where he empowered 750 journalists to tell stories with the phones. He has been a foreign correspondent with just his phone since 2010 and covered the Syrian civil war. At Hashtag Our Stories, he’s empowering mobile video storytelling communities around the world, creating shows in every language.

Wat: NBF & IDFA presenteren: Mobile Documentary seminar
Wanneer: dinsdag 21 november 2017. Inloop vanaf 19:00, programma 19:30, borrel/markt vanaf 21:00
Waar: Nederlandse Filmacademie, Markenplein 1, Amsterdam
Voor wie: gratis voor NBF&NSC-leden&IDFA-pashouders en 10 euro voor overige bezoekers
Tickets: via Eventbrite

 

Bijlagen

  • Logo overzichtsafbeelding

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 

Reacties

1 Hans Ruinemans schreef op 20-11-2017 om 13:45:

Graag meld ik mij hierbij aan voor morgenavond, samen met Mick Hagoort. Inclusief eten. Mvg, Hans

Bericht bewerken.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Voorjaarsoverleg bespreekt rol Filmfonds en Raad voor Cultuur

Ook dit jaar is Het Ketelhuis in de hoofdstad weer het decor van het Voorjaarsoverleg, de ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook