Vandaag stelt Raad van Europa de ondertekening van een nieuw verdrag voor cinematografische coproductie open. De openingsceremonie vindt plaats op de CineMart, tijdens de 46ste editie van Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Dit nieuwe verdrag is een herziening op de succesvolle voorloper, de European Convention on Cinematographic Co-production uit 1992 en biedt een geactualiseerd wettelijk en financieel kader voor producenten uit diverse landen die een film willen coproduceren.

Met de globaliserende markt en technologische ontwikkelingen in de filmindustrie geeft het verdrag filmproducenten meer flexibiliteit door het eenvoudiger te maken om samen te werken aan internationale coproducties. Ook worden met dit verdrag de procedures herzien om coproducties als nationale film erkend te krijgen in deelnemende landen, waardoor de films in aanmerking komen voor steunmaatregelen uit die landen. Daarnaast is het toepassingsgebied van het verdrag verbreed, zodat ook niet-Europese landen ervan kunnen profiteren.  Dit stemt overeen met het feit dat Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa onlangs is opengesteld voor landen buiten Europa.  Net als de voorloper van dit verdrag zal ook deze nieuwe versie de wettelijke basis vormen van het succes van Eurimages.

Het herziene verdrag zal voor ondertekening worden opengesteld door Gabriella Battaini-Dragoni, adjunct-secretaris-generaal van de Raad van Europa, in het bijzijn van Jet Bussemaker, de Nederlandse minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De landen die deelnemen aan de ondertekeningsceremonie zijn gastland Nederland en daarnaast Griekenland, Italië, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Portugal, Servië, Slowakije en Slovenië.

Achtergrond
Eurimages is het cultuursteunfonds van de Raad van Europa. Aan dit fonds, dat in 1989 is opgericht, nemen 37 van de 47 lidstaten van de in Straatsburg gevestigde organisatie deel. Eurimages stimuleert de Europese audiovisuele sector door financiële steun te verlenen aan speelfilms, animatiefilms en documentaires. Tot op heden heeft Eurimages met een totaalbedrag van ongeveer 540 miljoen euro bijgedragen in de financiering van 1810 Europese coproducties.

Negen coproducties, gesteund door Eurimages, hebben een Oscar gewonnen:
Journey of Hope, Xavier Koller in 1990 ;
Belle Epoque, Fernando Trueba in 1993 ;
Antonia’s Line, Marleen Gorris in 1995 ;
Kolya, Jan Svěrák in 1996;
No Man’s Land, Danis Tanović in 2001 ;
Mar Adentro, Alejandro Amenábar in 2004;
Amour, Michael Haneke in 2012 ;
La Grande Bellezza, Paolo Sorrentino in 2013 ;
Ida, by Pawel Pawlikowski in 2015.
Acht coproducties, gesteund door Eurimages, hebben een Gouden Palm gewonnen:
Underground, Emir Kusturica in 1995 ;
Eternity and a Day, Theo Angelopoulos in 1998 ;
Dancer in the Dark, Lars von Trier in 2000 ;
L’enfant, Dardenne brothers in 2005 ;
Das weisse Band, Michael Haneke in 2009;
Amour, Michael Haneke in 2012 ;
La Vie d’Adèle - Chapitres 1 et 2, Abdellatif Kechiche in 2013
Winter Sleep (Kiş Uykusu), Nuri Bilge Ceylan in 2014.

Bron: Filmfonds

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 
Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Petitie “De Publieke Omroep, juist nu”

Binnenkort besluiten de Nederlandse politiek over de toekomst van het publieke omroepbestel. De NVJ en FNV vinden een ...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook