Vers van de pers! Op maandag 28 april 2014 organiseerde de NBF een netwerkborrel met de highlights van de NAB in Las Vegas (5-10 april). Dit is de grootste technologiebeurs ter wereld met de focus op media, film en entertainment, waar elk jaar de nieuwste technieken en producten van toonaangevende bedrijven worden gepresenteerd. Lees hier het verslag.

De avond begint met een overzicht van de highlights van de beurs door Guy Molin, die elk jaar de NAB bezoekt. Guy vertelt dat er twee opvallende ontwikkelingen te zien waren, allereerst lijkt alles 4K geworden te zijn en verder staat overal de nieuwste Mac Pro prominent bij de stands, terwijl voorheen de Windows computers weggemoffeld werden. Vervolgens neemt Guy van de meeste grote aanbieders de laatste ontwikkelingen door. Alle grote merken, waaronder AJA, Black Magic, RED, Panasonic, ARRI, Sony en Canon, hebben nieuwe camera’s of updates gepresenteerd waarbij 4K een prominente positie inneemt, maar ook het dynamisch bereik is overal sterk verbeterd. Daarnaast zijn er volgens Guy ook allerlei andere spannende ontwikkelingen, zoals verschillende LUT boxes, Gimbals, smartphone gestuurde sliders, en er werd zelfs al vooruitgekeken naar ontwikkelingen rond 8K apparatuur. Belangrijk in al deze ontwikkelingen is: hoe ga je het omvangrijke (RAW) 4K materiaal opnemen, verwerken en wegschrijven? Verschillende aanbieders hebben laten zien dat ze hierin meedenken en veel van de gepresenteerde apparaten bedienen in hoogwaardige kwaliteit, maar ook zeker in gebruiksgemak.

Een voorbeeld van zo’n nieuwe camera is de CION van AJA Video Systems. Gunter Hemeleers van @Media, distributeur van AJA producten, presenteert deze nieuwste AJA ontwikkelingen. De CION is de eerste camera in de AJA productenlijn. De CION is een 4K/UHD en 2K/HD camera en heeft een opvallend ergonomisch design, waardoor een rig in principe niet nodig is. Alle audio en video connectors zijn open industry standaard. Daarnaast kun je gebruik maken van de Multicam optie waarbij verschillende CION camera’s aangesloten worden op een laptop via een ethernet verbinding. Naast de CION werd op de NAB de nieuwe LUT-box van AJA gepresenteerd. Deze LUT-box is een veelbelovende optie om tijdens het draaien de color space alvast aan te passen en bronsignalen te bekijken op tegelijkertijd een HDMI en een SDI monitor. AJA heeft dus volgens Gunter een spannende weg in geslagen met de CION die we zeker in de gaten moeten houden.

Daarna is Fons Bakker van Mediamachine, distributeur van BlackMagic Design aan het woord. Op de NAB heeft BlackMagic twee camera’s gepresenteerd, namelijk de BlackMagic URSA en de BlackMagic Studio Camera. De URSA is de eerste 4K camera die user upgradable is, zodat je camera body in de toekomst nog lang mee kan gaan. Er zit een Super 35 sensor in met 12 stops dynamisch bereik, waardoor speelfilm kwaliteit geleverd kan worden. Verder is er een enorme 10 inch viewfinder die het gebruiksgemak verhoogt. Maar volgens Fons is de nieuwe Studio Camera minstens even spannend. Deze camera kan met een glasverbinding aan een piepkleine studio set gehangen worden, terwijl de camera zelf licht en wendbaar is doordat deze enkel uit een lens en 10 inch viewfinder bestaat. Hiermee is hij volgens Fons ideaal voor live televisieproducties. Als laatste brengt BlackMagic ook filmscanner op de markt, de Cintel.  Deze filmscanner maakt het mogelijk om oude content 4K proof te maken, zodat ook oudere films aangeleverd kunnen worden bij bijvoorbeeld Netflix, die naar het schijnt tegenwoordig 4K als eis heeft voor alle content. Ook BlackMagic is dus een relatief nieuwe, maar interessante partij om in de gaten te houden.

We sluiten de avond af in het altijd gezellige mediacafé LAB111 en we hopen iedereen weer te zien bij de volgende NBF avond!

Reageren

Let op: Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

 

Reacties

1 Robert van Alphen schreef op 29-04-2014 om 17:07:

Allemaal interessante presentaties, er zijn veel nieuwe ontwikkelingen.

Bericht bewerken.

Top Terug naar boven

Gereduceerd contributietarief NBF voor jongeren t/m 30 jaar

Jongeren tot en met 30 jaar lid kunnen lid worden van de NBF voor het gereduceerde tarief van €100,- per jaar (ipv €200,-). Grijp die kans, want je krijgt ook nog een mooie dvd-box van In Therapie, Penoza, Bert Haanstra of Nieuwe Buren als welkomstgeschenk als je je nu inschrijft!

▶ Lees verder

Uitnodiging voor leden: 27 mei ALV

De ALV vindt plaats op maandag 27 mei om 18:00, in de Werkkamer van de Westergasfabriek, Pazzanistraat ...

▶ Lees verder

 

Premières van speelweek 21

Vanaf deze week in de bioscoop...

▶ Lees verder

 

Blijf op de hoogte

NBF op Twitter | Flickr | LinkedIn | Facebook